« از فرصت ماه رمضان بهره ببریم. »

باسمه‌تعالی

« از فرصت ماه رمضان بهره ببریم. »

دنیا میدان مسابقه است. خداوند متعال در چند آیه از قرآن کریم، هدف از خلقت انسان را تلاش برای موفقیت در این مسابقه اعلام کرده است.

در این مسابقه ما عضو تیم ملیِ عالم خلقت هستیم. خداوند این مسابقه را اداره می‌کند و شرایط مسابقه را هم او تعیین می‌نماید.

زمان در این مسابقه بسیار مهم و محدود و غیرقابل‌برگشت است.

اما یک فرصت مناسب با شرایط استثنایی برای سبقت‌گرفتن در این میدان مسابقه، فرصت ماه مبارک رمضان است .

پیامبر اکرم (ص) درباره فرصت رمضان می‌فرمایند: ای مردم! ماه خدا به‌سوی شما رو آورده است… ماهی که در نزد خدا بهترین ماه و روزهای آن بهترین روزها و شب‌هایش بهترین شب‌ها و ساعت‌هایش بهترین ساعت‌هاست.

انسان‌ها در مسابقات زندگی به دو گروه تقسیم می‌شوند:

گروه اول: فرصت‌سوزها

برخی افراد دائماً کار امروز را به فردا و کار فردا را به روزهای بعد می‌اندازند.

امیرمؤمنان (ع) در نامه‌ای به یکى از یارانش می‌نویسند: باقیمانده عمرت را تدارک کن و نگو فردا و پس‌فردا. همانا پیش از تو، کسانى هلاک شدند که روى آرزوها و تأخیرانداختن کارها توقف کردند، تا ناگهان امر خدا فرارسید درحالی‌که آنان غافل بودند.

امام باقر (ع) می‌فرمایند؛ از به تأخیر انداختن کار بپرهیز؛ زیرا دریایى است که هلاک شدگان، در آن غرق می‌شوند.

گروه دوم: فرصت‌سازها

کسانی که از موقعیت‌های زندگی به بهترین شکل برای رشد و پروش خودشان استفاده می‌کنند حتی تهدیدهای زندگی را به فرصت مناسب تبدیل می‌کنند و بیشترین بهره را می‌برند.

فرصت‌های ماه مبارک رمضان

در ماه رمضان فرصت‌های استثنایی وجود دارد که از آنها به‌عنوان فرصت‌های طلایی می‌توان یادکرد. کسی در این ماه مبارک به موفقیت می‌رسد که این فرصت‌ها را بشناسد و بهتر از وقتش استفاده کند. برخی از آن فرصت‌ها عبارت‌اند از:

۱ .فرصت آشتی باخدا

رمضان، ماه آشتی با خداوند است. البته همیشه درهای رحمت الهی و توبه او همواره به روی انسان باز است.

فرصت استثنایی ماه رمضان این است که هرکسی قهر بوده، زمینه آشتی باخدا برای او قرار داده شده است و خوشا به حال کسانی که در این فرصت باخدا آشتی می‌کنند.

پیامبر عزیز اسلام در خطبه شعبانیه می‌فرمایند: ای مردم! در ماه رمضان درهای بهشت به روی شما باز است؛ از خدا بخواهید که آنها را به رویتان نبندد و درهای جهنم بسته شده؛ از پروردگارتان طلب کنید تا آنها را به رویتان باز نکند و شیاطین در زنجیرند؛ از خدایتان بخواهید تا آنها دوباره بر شما تسلط نیابند.

ای مردم! نفس شما گرو کردار شماست. آن را به استغفار رها کنید، دوش شما از گناهان شما بار سنگینی دارد، به طول سجود، آن را سبک کنید

ممکن است در این ماه غفران الهی شامل همه افراد بشود؛ اما بعضی از افراد فرصت‌سوز هستند.

حضرت رسول خدا (ص) در مورد این افراد می‌فرمایند: بیچاره و شقی کسی است که در این ماه بزرگ از  مغفرت خداوندی محروم بماند

آری ماه رمضان، ماه آشتی باخدا است و اگر کسی به هر دلیلی، ارتباطش باخدا کم‌رنگ شده، در ماه رمضان این فرصت طلایی را از دست ندهد.

۲ .فرصت تقویت اراده و تصمیم‌گیری

ماه رمضان، ماه تقویت اراده است؛ یکی از نیازهای کاملاً طبیعی و اولیه انسان یعنی غذا و آب هست. ما به اینها بسیار نیازمندیم؛ اما در این ماه، تمرین نخوردن و نیاشامیدن می‌کنیم؛ حتی یک نوجوان یا بچه‌های کم سن‌وسال نزدیک به ۱۴ یا ۱۵ ساعت تحمل می‌کنند.

امام صادق (ع) در تفسیر آیه وَ اسْتَعِینوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاه فرمودند: صبر، همان روزه است.

آن حضرت در روایت دیگری فرمودند؛ روزه سپری است از آفت‌های دنیا و پرده‌ای است از عذاب آخرت

۳ .فرصت برنامه‌ریزی و ایجاد نظم

یکی دیگر از مشکلاتی که در زندگی همۀ ما وجود دارد عدم برنامه‌ریزی و نظم است. ماه رمضان، دو ورود و خروج منظم دارد که همه، آن را رعایت می‌کنند. ورود به ماه و خروج از ماه.

در ایام سحرهای این ماه، مشغول خوردن غذا می‌شوی، یک‌دفعه کنار می‌گذاری، می‌گویی اذان شد، و یا از تشنگی به خودت می‌پیچی؛ اما آب نمی‌خوری و می‌گویی باید افطار شود. بیاییم در این ماه برنامه ویژه داشته باشیم،

حضرت امام خمینی (ره) توجه ویژه‌ای نسبت به ماه رمضان داشته و بدین جهت، ملاقات‌هایشان را در ماه رمضان تعطیل می‌کردند و به دعا و تلاوت قرآن و… می‌پرداختند.

در ماه رمضان یکى از همراهان امام در نجف، اظهار می‌کرد که امام خمینى، در ماه مبارک رمضان، هر روز، ده جزء قرآن می‌خواندند؛ یعنى، در هر سه روز، یک‌بار قرآن را ختم می‌کند.

چه خوب است که زندگی ما نیز همین‌گونه باشد؛ سحرخیزی ما سروقت انجام شود؛ نماز اول وقتمان روی نظم باشد. برنامۀ خانوادگی ما هم روی نظم باشد. در رمضان با این فرصت طلایی می‌توان برنامه‌ریزی و نظم را در زندگی گسترش داد.

۴ .فرصت پیوند با ولایت

ماه مبارک رمضان فرصت‌های مناسبی برای پیوند و تقویت ارتباط با اهل‌بیت (ع) وجود دارد؛ چرا که تمام اعمال ما در گرو ارتباط با آن بزرگواران است.

زراره از امام باقر (ع) نقل کرده که آن حضرت فرمودند: اسلام بر پنج چیز بنا شده است: نماز، زکات، حج، روزه و ولایت.

زراره پرسید: کدام یک از این پنج‌پایه برتر است؟ حضرت فرمودند: ولایت.

اهل‌بیت (ع) افضل است؛ زیرا ولایت کلید بقیه اعمال و برنامه‌های اسلام است و با راهنمایی ولی راستین بقیه موارد به‌جای آورده می‌شود.

مؤمنان در شب‌های احیای ماه رمضان، اسامی ائمه (ع) را بر زبان جاری می‌کنند، در مجالس می‌نشینند، روضه می‌شنوند و اشک می‌ریزند؛ این بهترین فرصتی است که می‌توان خود را به اهل‌بیت (ع) نزدیک کرد. ماه رمضان ماه امام‌زمان (عج) است.

اینکه در شب اول ماه رمضان، نیمه ماه رمضان، آخر ماه رمضان و در شب‌های قدر، زیارت امام حسین (ع) مستحب است و در روایات آمده که هر کس در ماه رمضان به زیارت امام حسین (ع) برود، گویا با همۀ انبیا مصافحه کرده است، این همان پیوند با ولایت است. والسلام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *