« مصطفی چمران یکی از موفق‌ترین افراد تاریخ ایران »

باسمه تعالی

« مصطفی چمران یکی از موفق‌ترین افراد تاریخ ایران »

شهید چمران از قلب بیروت سوخته و خراب تا قله‌های بلند کوه‌های جبل عامل و در مرزهای فلسطین اشغال شده از خود قهرمانی های فراوانی به یادگار گذاشته و همیشه در قلب محرومین و مستضعفین شیعه جای گرفته است.

مصطفی چمران در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۱۱ در تهران، خیابان پانزده خرداد، بازار آهنگرها، سر پولک متولد شد. حاج حسن چمران، پدر بزرگوار شهید چمران در روستایی نزدیک ساوه زندگی می‌کرد و وقتی که دید در آن جا
نمی‌تواند درآمد خوبی داشته باشد به تهران آمد تا زندگی بهتری را برای فرزندانش بسازد.

شهید چمران تحصیلات خویش را در مدرسه انتصاریه، نزدیک پامنار، شروع کرد و در دارالفنون و دبیرستان البرز دوران متوسطه را گذراند؛ با وارد شدن شهید مصطفی چمران به آن مدرسه، او توانست پایه ریاضیات خود را خیلی قوی کند. در طی همان دوره دبیرستان تصمیم گرفت که وارد یکی از شاخه‌های رشته ریاضی شود. تلاش‌های شبانه روزی و پشتکار و اراده زیاد، سبب شد که وی کنکور خودش را به برترین نحوه بدهد و بتواند رتبه ۱۵ کنکور سراسری را به دست آورد و در رشته مهندسی الکترومکانیک در دانشکده فنی تهران شروع به تحصیل کند و در سال ۱۳۳۶ در رشته الکترومکانیک فارغ التحصیل شد و یک‌سال به تدریس در دانشکده فنی پرداخت.

کار شهید چمران به حدی خوب بود که مورد توجه غربی ها قرار گرفت و از سوی دانشگاه تگزاس ای‌اند ام به او نامه‌ای فرستاده شد که در آن دانشگاه قبول شده و دولت وی را بورسیه می‌کند. شهید مصطفی چمران اصلاً دوست نداشت که به آمریکا برود ولی از طرفی دیگر می‌خواست به هدف اصلی خود برسد، درنهایت او دانشگاه رفتن را انتخاب کرد، به دلیل آن‌که با هدفش مرتبط بود.

شهید چمران بعد از این‌که تحصیلات خود در دانشگاه‌ای اند ام تگزاس به پایان رساند، برای گرفتن مدرک دکترا به دانشگاه برکلی کالیفرنیا رفت و در رشته فیزیک پلاسما مشغول به درس خواندن شد. مصطفی چمران در آن جا هم گرد و خاک بپا کرد و ایده‌های شگفت‌انگیزی را به اساتید دانشگاه ارائه داد. به طوریکه پایان‌نامه او، مرجع دو مقاله علمی در همان رشته شد. همین کارنامه درخشان او سبب شد که آزمایشگاه‌هایی مانند جت ناسا و آزمایشگاه بل او را به استخدام خود در بیاورند، آزمایشگاه‌هایی که هر یک از آنها درزمینهٔ تکنولوژی و فناوری بسیار پیشرفته هستند.

شهید چمران، پیش از آن که دانشجوی دانشگاه باشد، با روح لطیف و حق جوی خود، در حالیکه پانزده سال بیشتر نداشت، از دانش پژوهان و تشنگان علوم الهی و معارف آسمانیِ قرآن کریم بود. ایشان پیوسته در درس تفسیر قرآن کریم که به همت آیت‌الله طالقانی رحمه الله در مسجد هدایت برقرار بود، شرکت می‌کرد و جان خود را پالایش و آرایش می‌نمود.

شهید چمران در سال ۱۹۶۲ بعد از فارغ التحصیل شدن با خانواده‌اش به نیوجرسی منتقل شد او اعتراضات دانشجویان مقابل سازمان ملل در نیویورک، کاخ سفید و سفارت ایران در واشینگتن و دیگر کنسولگری‌ها در شهرهای شیکاگو، نیویورک، سانفرانسیسکو را با هدف اعتراض به شرایط سیاسی اجتماعی هدایت می‌کرد. مصطفی چمران در یکی از مؤسسات پژوهشی بزرگ آمریکایی به نام بل استخدام شد و چند سالی در آنجا مشغول بکار بود.

شهید چمران با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران، پس از ۲۳ سال هجرت، به وطن بازگشت. همه تجربیات انقلابی و علمی خویش را در خدمت انقلاب گذاشت؛ خاموش و آرام ولی فعالانه و با قاطعیت به سازندگی پرداخت و همه تلاش خود را صرف تربیت نخستین گروه‌های پاسداران انقلاب در سعدآباد کرد. بعد در شغل معاونت نخست وزیر در امور انقلاب، شب و روز خود را به خطر انداخت تا سریع‌تر و قاطعانه‌تر مسئله کردستان را فیصله دهد تا این‌که عاقبت در قضیه فراموش ناشدنی «پاوه» قدرت، ایمان و اراده آهنین و شجاعت و ازخودگذشتگی او بر همگان ثابت شد.

شهید چمران در نخستین دور انتخابات مجلس شورای اسلامی، از طرف مردم تهران به نمایندگی انتخاب شد و تصمیم داشت در تدوین قوانین و نظام جدید انقلابی، به ویژه در ارتش، حداکثر سعی و تلاش خود را بکند تا ساختار گذشته ارتش به نظامی انقلابی و شایسته ارتش اسلامی تبدیل شود.

شهید چمران در یکی از نیایش‌های خود پس از انتخاب نمایندگی مردم در مجلس شورای اسلامی، این سان خدا را شکر گفت: «خدایا، مردم آن قدر به من محبت نموده‌اند و آنچنان مرا از باران لطف و محبت خود سرشار نموده‌اند که به راستی خجلم و آن قدر خود را کوچک می‌بینم که نمی‌توانم از عهده آن به درآیم. خدایا، تو به من فرصت ده، توانایی ده تا بتوانم از عهده برآیم و شایسته اینهمه مهر و محبت باشم.» او بعد به نمایندگی رهبر کبیر انقلاب اسلامی در شورای عالی دفاع منصوب شد و مأموریت یافت تا به طور مرتب گزارش کار ارتش را ارائه کند.

شهید چمران دو بار ازدواج کرد. همسر اول مصطفی چمران، آمریکایی بود که از او صاحب سه پسر و یک دختر گشت. خانواده‌اش زمان اقامت مصطفی چمران در لبنان، به دلیل ناسازگاری با محیط، به آمریکا بازگشتند و او خود در لبنان ماند و این امر باعث جدایی همسرش از او شد.

در ادامه حضور شهید چمران در لبنان نقاشی شمع او، شروع آشنایی او با غاده جابر شد که درنهایت به ازدواج او با همسر لبنانی‌اش انجامید ولی از او صاحب فرزندی نشد. واسطه این آشنایی و ازدواج، شخص موسی صدر و یک روحانی ایرانی به نام سید غروی بوده است.

مصطفی چمران در اردیبهشت‌ماه ۱۳۶۰ در آزادسازی سوسنگرد و تپه‌های الله اکبر شرکت داشت. بعد از فتح ارتفاعات الله اکبر، شهید چمران طرح تسخیر دِهْلاویه را به کمک رزمندگان ستاد جنگهای نامنظم به مرحله اجرا درآورد و در ۳۱ خرداد ۱۳۶۰ ش بر اثر اصابت ترکش خمپاره دشمن در جبهه سوسنگرد ـ دهلاویه به شهادت رسید و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد. 

شادی روح شهدا صلوات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *