امیر بدن شما کیست؟

باسمه تعالی

امیر بدن شما کیست؟

محمد بارونی

انسان گل رسید آفرینش است و هدف از خلقت او پیمودن راه سعادت و کسب رضایت و خشنودی آفریدگار عالم است . انسان دارای دو بعد است، بعد مادی ( تن ) و بعد معنوی(روح و … )

بدن انسان همچون مملکتی است که پادشاهی بر آن حکومت می کند و این پادشاه دارای نیروهایی است که در امور مملکت داری او را کمک و یاری می کنند. هر کدام از قوا و نیروها دارای وظایف خاصی هستند و اگر در انجام وظایف محوله، تعادل خود را حفظ نکنند و به افراط یا تفریط روی آورند، در فرماندهی و حکمرانی بدن اختلال ایجاد می شود.

در مملکت بدن، همه اعضای، جوارح، حواس، نیروهای ظاهری و باطنی و … تحت فرمان چهار نیروی قدرتمند انجام وظیفه می کنند و این نیروهای چهارگانه از یاوران پادشاه بدن می باشند.

در مملکت بدن روح به منزله پادشاه است و نیروهای چهارگانه عقل، شهوت، غضب و وهم ، امیران پادشاه هستند.

عقل در لغت به معنی امساک، نگهداری، بند کردن، و یا ایستادن است. وظیفه “قوه‌ عقل”، ادراک و فهم حقایق امور و مشخص نمودن امور خیر و شر و دستور دادن به افعال نیکو و نهی از صفات ناپسند است. عقل یک نیروی درونی است و کارش کنترل امیال و آرزوهاست، عقل قوه ای است که می توان با آن مفاهیم را درک کرد و واقعیت ها را سازماندهی نمود.

در سرزمین بدن، عقل وزیر روح است، عقل همواره در تدبیر آن است که “روح” از صلاح‌دید و اوامر و نواهی او تجاوز نکند، تا بتواند با زیباترین شیوه، تدبیر، امور را مرتب و منظم کند و سفر پادشاه (روح) را به عالم ملکوت سهل و آسان نماید.

شهوت، به معنی آرزو، رغبت، اشتیاق، خواهش و شوق نفس در رسیدن به لذت و سود است. فایده‌ی “قوّه شهویه”، بقا و ماندگاری بدن و از ابزار تحصیل کمال انسان می‌باشد، چرا که زندگی چند روزه‌ی بدن در این دنیا، مشروط به خوردن، نوشیدن، ازدواج و تولید نسل است.

شهوت از نیروهای درونی انسان است و فقط اختصاص به امور جنسی ندارد، بلکه در بدست آوردن مال و منال، و قدرت و مقام هم سیری نمی پذیرد، شهوت اگر از حد بگذرد، دروغگو، طمع ورز، خرابکار و فضول است. هر آنچه وزیر می گوید، شهوت با آن مخالفت می کند و به دنبال این است که پادشاه را فریب دهد تا از وزیر دانا پیروی نکند و دنباله رو و تابع خود گرداند و پادشاه را مانند چهارپایان غرق در شهوتات زودگذر نماید.

غضب، به معنی خشم است، غصب نیرویی است که برای دفاع از خود و پاسداری از حق و عقل در نهاد انسان گذاشته شده است، اما اگر از محور اصلی خودش خارج شود تبدیل به یکی از بدترین ها می شود و بدی های دیگر هم به خود به همراه می آورد. غضب مانند نگهبان مملکت تند و تیز و
بی باک است ، این قوه و نیرو آنگاه که از مسیر عدالت خارج می شود در پی ظلم و عداوت و بغض و کشتن است، غضب می کوشد پادشاه بدن را فریب دهد تا از فرمان وزیر عاقل اطاعت نکند و آنچه که خودش می خواهد توسط پادشاه اجرا و اعمال نماید و در نهایت پادشاه را به موجودی درنده خو و
بی رحم تبدیل نماید.

وهم، وهم به معنی گمان، خیال و تخیل است و  فایده‌ی آن، فهمیدن امور جزئی و دانستن دقیق مسائل است. این قوه و نیرو نیز اگر از مسیر حق خارج شود، به دنبال مکر و حیله، و پنهان کردن حقیقت و همچنین ایجاد فتنه و خیانت می رود. آن وقت است که او تلاش می کند تا رییس مملکتِ بدن، مطیع او شود تا هرچه وی از فریب و شیطنت و فساد و مکر فرمان دهد، پادشاه اطاعت نماید.

لذا باید توجه داشت که به سبب اختلاف انگیزهایی که هر یک از  قوای چهارگانه‌ “عقل”، “شهوت”، “غضب” و “وهم” دارند، مملکتِ بدن همواره میدان جنگ و ستیز این نیروها می باشد‌. آنگاه که پادشاه بدن از رهنمودهای عقل بهره می برد، آثار فرشتگان در درون و بیرون انسان ظاهر می شود و زمانی که شهوت بر عقل پیروز می شود رفتارهای چهارپایان در افعال انسان نمایان می شود .

و اگر غضب به صدر نشیند و به پادشاه مشورت دهد آثار شیطانی و درنده خویی در انسان جلوه گری می کند. و اگر نیروی وهم و گمان برنده میدان شود، خوی فریبکاری، دروغگویی، جنایت و
فتنه گری در انسان متجلی می شود .

و چه زیباست که انسان ها به عنوان گل های سرسبد آفرینش بکوشند، تا با پیروی از دستورات دین که از منبع وحی سرچشمه گرفته است و منطبق با با نیروی عقل است، عقل را یاری کنیم که در خدمت پادشاه بدن باشد، تا آثار فرشتگان در ظاهر و باطن وجودشان جلوه گری نماید و مملکت بدن از آرامش برخوردار باشند و این امر فقط با یادخدا و پیروی از دستورات او امکان پذیر است، چرا که این وعده خداست، آنجا که می فرماید: الَّذِینَ آمَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِکْرِ اللَّهِ أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

التماس دعا

یک نظر

  • اژدری گفت:

    با سلام و عرض ادب
    تشکر از زحمات شما بزرگوار که دلسوزانه بچه های ما رو هدایت می کنید.الحق که کسوت زیبای معلمی برازنده افرادی چون شما می باشد.
    اجرتون با حضرت زهرا

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *