« چگونه روانی آرام داشته باشیم ؟ »

به نام خدا

« چگونه روانی آرام داشته باشیم ؟ »

” محمد بارونی “

بهداشت روان را سلامت فکر و قدرت سازگاری فرد با محیط و اطرافیان را تعریف کرده اند . بر همه ما لازم است که همانگونه که برای بهداشت تن و جسم خود تلاش می کنیم تا بدنی سالم وعاری از رنج و بیماری داشته باشیم ، باید برای دارا بودن فکری سالم و روحی آرام و روانی به دور از استرس، بخل، حسد، کینه، ترس و … تلاش نماییم. چرا که برخی از بیماری های روحی و روانی بر تن و جسم  نیز تاثیر می گذارند و آن را بیمار می کنند .

 وقتی که به کتاب شفابخش و هدایتگر قرآن مراجعه می کنیم، می بینیم که پروردگارعالم، برای این که بندگانش بتوانند دلی آرام  داشته باشند، دستوراتی صادر کرده است، که به چه نمونه آن اشاره می شود :

  صبر : صبر یعنی بردباری ، شکیبایی ، تحمل و ایستادگی ، مقاومت و پایداری .

در قرآن می خوانیم ای کسانی که ایمان آورده اید از صبر کمک بگیرید ( بقره – ۱۵۲) واژه صبر بسیار مورد تاکید قرآن است به طوری که این واژه  حدود ۷۰ بار در قرآن آمده است. یکی از معانی که برای صبر بیان شده است، صبر بر گرفتاری ها و مشکلات است، یعنی انسان بتواند با تحمل و صبر در مقابل حوادث ناگوار و و رویدادهای ناخوشایند که پیش می آید ، مقاومت و پایداری نماید تا از آسیب های روانی محفوظ بماند .

  نماز : نماز یعنی بندگی و اطاعت خدا ، ارتباط با پروردگار هستی و راز و نیاز با او

در ادامه آیه ای که در بالا ذکر شد ، یکی دیگر از عواملی که سبب آرامش دل و تسلی خاطر انسان  می ود نماز است. و لذا خدا ، ایمان آورندگان راهش را مخاطب قرار داده و می فرماید : ای مومنان در کارهایتان از نماز کمک و یاری بگیرید . چون نماز ارتباط خالق و مخلوق است و آن هنگام که بنده در پیشگاه خالق خود قرار می گیرد و او را به بزرگی یاد می کند و فقط از او یاری و مدد می طلبد ، هیچگاه در برابر مشکلات، خود را تنها و بی کس نمی یابد و همه توجهش به دوست و یاری کننده ای است که برهمه نیازهای نهان و آشکارش آگاه است.

 تقوی : تقوی یعنی پرهیزگاری، اطاعت امر خدا، انجام واجبات الهی و دوری جستن از بدی ها و زشتی ها

خداوند به بندگان خود این نوید را داده است که اگر پرهیزگار باشید و تقوی را رعایت کنید ، من راه های برون رفت از مشکلات و مصیبت ها را به شما نشان خواهم داد و از جایی که گمان نمی برید به شما روزی می دهم ( طلاق ۳-۲) و البته راه خروج از مشکلات و ناملایمات و رسیدن به آرامش ، خودش نوعی روزی است که توسط پروردگار به بندگان اعطا می شود.

   توکل : توکل به خدا یعنی کار را به خدا واگذار کردن و او را وکیل خود قراردادن .

قرآن به مومنان بشارت می دهد که هرکس خدا را وکیل خود قرار دهد و کارش را به او بسپارد خدا برایش کافی است . ( طلاق -۳ )  آری همین توکل به منبع لایزال الهی سبب می شود که انسان با تکیه به قدرت و قوت الهی در برابر مشکلات کم خم نکند و با واگذار نمودن کارش به خدا ، آرامش درونی خود را حفظ  نماید.

  ذکر و دعا :  به یاد خدا بودن ، خدا را صدا کردن ، به امر پروردگار عالمیان توجه نمودن و …

قرآن در این باره می فرماید : آگاه باشید و بدانید که دل ها فقط با یاد خدا آرامش پیدا می کند۰ ( رعد – ۲۸) آری اگر به یاد خالق خود باشیم او نیز ما را فراموش نخواهد کرد، چرا که خودش فرمان داده است که ” مرا بخوانید تا به شما پاسخ دهم ” (غافر-۶۰ ) و چقدر خوب است که انسان دل به کسی ببندد که مداوم پشتیبان و پناهگاه اوست بخصوص در اوقاتی که دلهره ها و ناامیدی ها به انسان حمله ور می شوند و آنگاه است که یاد خدا و خواندن او آن چنان آرامش بر روح و روان حاکم می کند که باورش شاید برای بعضی ها مشکل باشد.

 این ها تعدادی از عواملی است که بیان شد. به یقین عوامل دیگری در قرآن وجود دارد که توسل به آن ها می تواند آرامش روان را برای انسان ها به ارمغان آورد. مثلا خود قرآن شفاست برای آنان که به آن رجوع کنند ،یا توبه و بازگشت به خدا ، درهای امیدی است که خداوند به روی بندگانش می گشاید و …

از خداوند بزرگ می خواهیم که ما را با کتاب خودش بیشتر آشنا کند تا بتوانیم با بهره گیری از آن دریای بیکران آن چنان آرامش و سکینه ای به دست آوریم که هیچ امر مشکلی نتواند، آرامش روحی و روانی ما را خدشه دار نماید . آمین

یک نظر

  • محمد حسبن گفت:

    سلام احسنت

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *