«سرسختترین دشمن مسلمانان»
باسمهتعالی
«سرسختترین دشمن مسلمانان»
محمد بارونی
بهیقین از میان مردم، یهود و مشرکان را سرسختترین دشمن نسبت به مؤمنان خواهی یافت. این سخن پروردگار متعال در آیه ۸۲ سوره مائده است. در این آیه خداوند، یهودیان و مشرکان را در یک صف قرار میدهد و هر دو را سرسختترین دشمن مؤمنان و مسلمانان معرفی میکند. چرا؟
بهاینعلت که یهودیان بهخاطر عشق و علاقه و دلبستگی بیش از اندازه به مالومنال دنیا همچون مشرکان زمان پیامبر اسلام (ص) بودند. آنان با داشتن این ویژگی ناپسند، هر چند از نظر مذهبی هیچ شباهتی با مشرکان نداشتند؛ ولی خداوند آنان را هم ردیف هم معرفی میکند.
آری، دنیاپرستی شدید یهودیان سبب شده است که دین اسلام را نپذیرند درحالیکه در ابتدای ظهور اسلام آنان بشارتدهندگان دین اسلام بهحساب میآمدند.
تاریخ اسلام نیز گواهی میدهد که یهودیان در بسیاری از صحنههای نبرد ضداسلامی بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم دخالت داشتهاند و از هیچگونه دشمنی با مسلمانان خودداری نکردهاند چرا که بیشتر یهودیان خود را نژاد برتر میدانند.
باتوجهبه سفارش قرآن کریم حاکمان امت اسلامی برای مقابله با دشمن خود چندوظیفه مهم بر عهده دارد:
۱- اتحاد و همدلی
وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا… (آلعمران – ۱۰۳)
و همگی به ریسمان خدا [= قرآن و اسلام، و هرگونه وسیله وحدت]، چنگ زنید، و پراکنده نشوید.
امت اسلام باید همواره به ریسمان الهی که همان تعالیم دین، کتاب قرآن، پیامبر اسلام (ص) و اهلبیت معصومین (ع) هستند، چنگ بزنند و تمسک جویند و از تفرقه و جدایی که زمینه نفوذ و حضور دشمن دیرینه را فراهم میکند، پرهیز و خودداری کنند چرا که در پرتو وحدت و یکپارچگی امت اسلام و با محوریت قرآن و پیامبر عزیز اسلام (ص) است که میشود از ارزشهای اسلامی دفاع و پاسداری نمود.
۲- تقویت تجهیزات دفاعی
وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّه… (انفال -۶۰)
هر نیرویی در قدرت دارید، برای مقابله با آنها [= دشمنان]، آماده سازید.
این آیه به مؤمنان گوشزد میکند که نباید منتظر ماند تا دشمن به شما حمله کند و آنگاه آماده مقابله و دفاع شوید؛ بلکه باید از قبل و به حد کافی آمادگی کامل در برابر هجومهای احتمالی دشمن داشته باشید.
آری «قوه» چه کلمه کوچک و پرمعنایی است. «قوه» نهتنها وسایل جنگی و سلاحهای مدرن هر عصری را در بر میگیرد؛ بلکه شامل تمامی نیروها و قدرتهایی است که میتواند موجب پیروزی بر دشمن شود. این قدرتها هم شامل نیروهای مادی و هم نیروهای معنوی میشود؛ لذا امت اسلامی بایستی قدرت دفاعی خود را افزایش دهد، این افزایش قدرت هم شامل بهرهگیری از پیشرفتهترین سلاحهای هر زمان است و هم توجه به تقویت روحیه و ایمان سربازان و مجاهدان میباشد، ضمن اینکه نباید از قدرت اقتصادی، فرهنگی و سیاسی که هر کدام نیز مصداقی از قوه و قدرت هستند و نقش موثری در پیروزی بر دشمن دارند، غافل بود.
البته همه میدانیم که در تعالیم دینی و آموزههای قرآنی هدف این نیست که از سلاحهای ویرانگر برای کشتار مردم و ویرانی آبادیها استفاده نمود و یا سرزمینی را تصاحب نمود؛ بلکه هدف این است که با این وسایل و نیروها، دشمن خدا و دشمن امت اسلام را ترساند تا آنان جرأت تجاوز به سرزمینهای اسلامی را در ذهن خود نپرورند.
۳- صبر و پایداری
فَاسْتَقِمْ کَمَا أُمِرْتَ… (هود – ۱۱۲)
(ای پیامبر) پس همانگونه که فرمان یافتهای، استقامت کن.
بله در مقابله با دشمن باید استقامت کرد. این دستور خداست، استقامت کن همانگونه که به تو فرمان داده شده است. امت اسلام نیز نباید تسلیم زورگوییهای دشمن سرسخت و دیرینه خود شود، باید همواره در راه تبلیغ و ارشاد، مبارزه و پیکار، و انجام وظایف و پیادهکردن تعلیمات قرآن بدون هیچگونه انحراف و کجروی، استقامت ورزید چرا که بشارتهای الهی در پرتو استقامت و پایداری نصیب امت اسلام و مؤمنان خواهد شد.
آری قرآن کتاب هدایت و سرمشق زندگی است و ما امت اسلامی باید دستورات این کتاب آسمانی را سرلوحه همه امور فردی و اجتماعی قرار دهیم و همواره از خدا بخواهیم که توفیق طیکردن راه درست به ما عنایت بفرماید.
خدایا به بزرگی خودت شر دشمنان اسلام و امت اسلامی را به خودشان برگردان. والسلام