«اسلام پرچم‌دار کتاب‌خوانی است.»

باسمه‌تعالی

«اسلام پرچم‌دار کتاب‌خوانی است.»

محمد بارونی

دین مقدس اسلام برای کتاب و کتاب‌خوانی ارزش ویژه‌ای قائل شده است. چنانچه در کلام امیر بیان حضرت علی علیه‌السلام آمده است که من تعجب می‌کنم از مردمی که به غذای جسم خود اهمیت می‌دهند؛ اما به مطالعه و کتاب‌خوانی که برای تغذیه روح آنان است، این‌چنین بی‌اعتنایی و بی‌توجه هستند.

کتاب بهترین دوست برای همنشینی، بهترین مشاور در هنگام شک و تردید، بهترین آرام‌بخش دوران افسردگی و بهترین سرگرمی و ورزش برای ذهن‌هاست.

کتاب‌خوانی ذهن‌های غبارگرفته را جارو، ماهیچه‌های مغز را ورزیده و قوه تفکر و اندیشیدن را تقویت می‌کند.

و کتابخانه گلستانی است که در خود اندیشه‌های گوناگونی را جا داده است تا هر کس باتوجه‌به نیازش از آن باغ میوه‌ای بچینید و بهره‌ای بردارد.

با جستاری در سخنان مقام معظم رهبری نیز می‌توان به نگاه‌های اندیشمندانه وی در این مورد آشنا شد. وی در باره کتاب و کتاب‌خوانی توصیه‌های بسیار ارزشمندی دارند که ما در این نوشته کوتاه به بخشی از این سفارش‌ها اشاره می‌کنیم:

  1. بهترین کتاب‌ها کتابی است که انسان را به سمت خداوند و ارزش‌های والا و انقلابی هدایت کند.
  2.  امروز جوان‌های ما بایستی، هم سلامت جسمی، و هم سلامت معنوی، و هم سلامت فکری را با هم داشته باشند و برای خودشان نگه دارند. سلامت جسمی را با ورزش و با تغذیه‌ی مناسب؛ سلامت معنوی و قلبی را هم باتوجه‌به خدا، با نماز، با دعا، با توسّل، با یاد شهدا؛ سلامت فکری را هم با کتاب‌خوانی تأمین کنید.
  3. توصیه می‌کنم این کتاب‌هایی را که درباره‌ی شهدا نوشته شده، درباره‌ی ایثارگران دوران دفاع مقدّس نوشته شده و شخصیّت‌های اینها را تشریح می‌کند، بخوانید؛ هم کتاب‌های شیرین و پرجاذبه‌ای است، هم ذهن شما را با مسائل بسیاری آشنا می‌کند.
  4. سلامت فکری را با کتاب‌خوانی تأمین کنید؛ از کتاب‌های خوب، راه‌گشا، راهنما که از سوی متفکّران و نویسندگان خوب ما تهیّه شده و در اختیار ما گذاشته شده استفاده کنید و بخوانید.
  5. باید جوری بشود که در سبد کالای مصرفی خانواده‌ها، کتاب یک سهم قابل‌قبولی پیدا کند.
  6. این که کسی تصور کند با پدیدآمدن وسائل ارتباط‌جمعی جدید و نوظهور، کتاب منزوی خواهد شد، خطاست. کتاب روزبه‌روز در جامعه‌ی بشری اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. ابزارهای نوظهور مهم‌ترین هنرشان این است که مضمون کتاب‌ها و محتوای کتاب‌ها و خود کتاب‌ها را راحت و آسان منتقل کنند. جای کتاب را هیچ‌چیزی نمی‌گیرد.
  7. توقع من از همه مردم این است که کتاب و کتاب‌خوانی را جدی بگیرند و از همه اوقات ضایع شونده خود مثلاً در تاکسی، اتوبوس و یا موارد دیگر استفاده کنند و به مطالعه و کتاب‌خوانی بپردازند. چرا که اگر مردم عادت کنند تا از این‌گونه اوقات خود به‌خوبی برای مطالعه استفاده کنند، جامعه به‌پیش رفته و ترقی خواهد کرد.

آری، ازآنجاکه کتاب محصول تجربیات انسان‌ها است و علوم و دانش‌ها را از نسلی به نسل‌های بعدی منتقل می‌کند بایستی موردتوجه همه مردم عزیزمان قرار گیرد و نهادهای آموزشی و فرهنگی می‌توانند با فراهم‌کردن سازوکارهای مناسب زمینه را برای گسترش فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی در جامعه ایجاد نمایند.

عادت والدین به کتاب و کتاب‌خوانی، خواندن کتاب برای کودکان در خانه و مدرسه، تشویق دانش‌آموزان به استفاده از کتابخانه مدارس توسط معلمان و مربیان، تهیه کتاب‌های جیبی و کوچک، تهیه برنامه سیر مطالعاتی از طرف نهادهای مربوطه، گسترش کافه کتاب در سطح شهر و در پارک‌ها، برگزاری ماهیانه مسابقات کتاب در مناسبت‌ها با موضوعات متنوع، قرار کتاب‌های کوچک در مکان‌های عمومی (مثل درمانگاه‌ها، مطب پزشکان، آرایشگاه‌ها و…) برای منتظران، برگزاری نمایشگاه کتاب به‌صورت فصلی و یا دایمی و… از جمله اقداماتی است که امکان گسترش فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی را  فراهم می‌آورد.

و بدانیم که کتاب عسل است و کتاب خوب همچون قالیچه حضرت سلیمان نبی علیه‌السلام است که می‌توان بر آن نشست و به سرزمین‌های نرفته سفر کرد و به سیروسیاحت پرداخت و چه زیبا گفته‌اند که کتاب‌ها مانند زنبورهایی هستند که گرده گل‌ها را از ذهنی به ذهن دیگری منتقل می‌کنند؛ اما، اما و لطفاً و حتماً باید مواظب زنبورهای تقلبی باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *