« باید فاصله‌ها را کمتر کنیم. »

باسمه‌تعالی

« باید فاصله‌ها را کمتر کنیم. »

محمد بارونی

همان‌طور که می‌دانیم حضرت امام صادق (ع) با توجه به فرصت پیش‌آمده در دوران انقراض بنی‌امیه و آغاز حکومت عباسیان، بهترین بهره‌برداری فکری و فرهنگی را نمود و در نشر علوم گوناگون بیشترین تلاش ممکن را انجام داد و شاگردان زیادی  که تعداد آنها را تا چهارهزار نفر ذکر کرده‌اند، تربیت نموده است.

در لابه‌لای سخنان این امام همام و این پیشوای حق و دیانت می‌توان به بیان ارزش‌هایی پی برد که هر فرد مسلمان و مؤمنی باید خود را بدان آراسته گرداند، چرا که جمله معروفی است که می‌گویند: «اَلنّاسُ عَلى دینِ مُلُوکِهِمْ» و ما که پیرو اسلام و اهل‌بیت عصمت و طهارت علیهم‌السلام هستیم باید رنگ و بوی رهبران دین خود داشته باشیم.

در این نوشته به گوشه‌های از سخنان حضرت امام جعفر صادق (ع) که باید سبک زندگی هر مسلمانی قرار بگیرد اشاره کوتاهی می‌کنیم:

۱-پاک بودن و دوری از گناه

امام صادق (ع) می فرمایند: با رفتارتان دیگران را به کارهای خیر دعوت کنید تا آنان از شما پرهیزگاری و تلاش و نماز و نیکی ببینند که این روش دیگران را بیشتر و بهتر به‌سوی خیر و خوبی دعوت می‌کند.

– آری! شیعه امام صادق (ع) باید اهل تقوا باشد، به خوبی‌ها روی آورد و از بدی‌ها دوری کند و همواره منشأ خیرات و خوبی‌ها باشد.

۲-حفظ نماز

حضرت امام جعفر صادق (ع) فرموده‌اند: شیعیان ما را در سه وقت امتحان کنید از جمله می‌فرمایند شیعیان ما را در وقت نماز امتحان که چگونه بر آن محافظت می‌کنند.

– آری نماز سیمای مکتب، دوای تکبر، پیمان خداوند، نور چشم پیامبر (ص)، پرچم و نشانه مکتب اسلام، پایه و ستون دین، کلید بهشت، اساس دین، و… و وسیله سنجش مردم است.

پس یکی از اوصاف شیعیان باید محافظت از نماز باشد و حضرت نیز در لحظات آخر عمر شریفشان دوستان را به نماز  و محافظت از آن سفارش و توصیه نمودند.

۳-عفت دامن و شکم

امام صادق علیه‌السلام می‌فرمایند: همانا شیعه علی کسی است که عفت شکم و دامن دارد، تلاشش زیاد، و عملش برای‌خدا و امید ثواب از او داشته باشد و از عقابش بترسد. پس اگر چنین افرادی را دیدی، آنها شیعیان جعفر (امام صادق علیه‌السلام) هستند.

– از مشکلاتی که متأسفانه امروز جامعه اسلامی ما را تهدید می‌کند رواج بی‌حیایی، چشم‌چرانی، بی‌عفتی، اختلاس، رباخواری و حرام‌خوری است و از جامعه‌ای که افتخار پیروی از رهبران الهی دارند این موارد مذموم و ناپسند است.

۴-همرنگی با امامان علیهم‌السلام

حضرت امام صادق (ع) می‌فرمایند: از شیعیان ما نیست کسی که به زبان شیعه بودن را اظهار کند ولی در رفتار مخالف ما و رفتار ما باشد. شیعه کسی است که با زبان و قلبش موافق ما باشد و از گفتار ما پیروی نماید و طبق رفتار ما رفتار کند…

– از نشانه‌های مهم دوستی این است که عاشق تلاش می‌کند همرنگ با محبوب خود گردد و با پیروی از گفتار و رفتار او، دل او را به دست آورد، لذا آن کس که ادعای دوستی با اهل‌بیت علیهم‌السلام را دارد، باید نهایت تلاش خویش را در همرنگی و اطاعت از آنها به کار ببرد.

هر گناه کرده و گفتیم خدا می‌بخشد

عذر آورده و گفتیم خدا می‌بخشد

بخششی هست؛ ولی قهر و عذابی هم هست

ای برادر به خدا روز حسابی هم هست

۵- همدردی با دیگران

حضرت امام صادق (ع) در اوصافی که برای شیعیان بیان می‌کنند، می‌فرمایند: به‌راستی شیعیان ما با ویژگی‌هایی شناخته می‌شوند، از جمله با بذل و بخشش به برادران خود و…

– برخی افراد در بعضی از عبادات مثل نماز و دعا  و امور فردی دیگر زیاد تلاش می‌کنند و نمره قابل‌قبولی دارند، ولی در مسائل مالی و انفاق به دیگران، رفت‌وآمد با اقوام و آشنایان، اطلاع از مشکلات مردم و رفع مشکل آنان و  … تلاشی ندارند و احساس مسئولیت نمی‌کنند، با این که شیعه امام صادق (ع) و ائمه معصومین (ع)  باید مانند امامان خود اهل انفاق و همدردی با دیگران باشند و در حل مشکلات دیگران تلاش نمایند.

آری! اوصاف و ویژگی شیعیان بیش از این است که در این نوشته آمده است. آنچه که آمده گوشه‌ای از اوصاف و ویژگی‌هایی است که دوستداران راه هدایت داشته باشند.

عزت‌نفس و دوری از ذلت، امانت‌داری و صداقت، ولایت‌پذیری، قناعت و ساده‌زیستی، حضورنداشتن در مجلس گناه، همیاری مؤمنان، تلاش برای اصلاح دیگران، دوری از شهرت‌طلبی و ریا در انجام وظایف، رعایت ادب و همنشینی با دیگران، رسیدگی و توجه به خانواده، استفاده از فرصت‌ها، خوش‌اخلاقی، انس با قرآن، کسب لقمه حلال، خیرخواه مردم بودن، سخاوتمندی، عافیت‌طلبی، صداقت در گفتار، دوری از گناه و معصیت، تواضع و فروتنی، نیکی به پدر و مادر توصیه‌هایی است که امام جعفر صادق (ع) به شیعیان سفارش نموده‌اند.

جامعه امروزی ما مسلمانان با خواسته امامان و آنچه از اوصاف شیعیان در کلام آن امامان بزرگوار مخصوصاً رئیس مکتب جعفری، حضرت صادق (ع) آمده است، فاصله زیادی دارد.

لذا باید برای رسیدن به خواسته ائمه معصومین و عمل به انتظارات این چراغ‌های هدایت و کشتی‌های نجات، در سبک زندگی خود تجدیدنظر کنیم و فاصله  اندیشه و عمل خود را با گفتار و عمل آنان کمتر کنیم. به‌یقین کم‌شدن این فاصله می‌تواند رشد و تعالی در دنیا و آخرت به همراه داشته باشد و در نهایت  نیز سبب رضایت و خشنودی پروردگار عالم شود که این بهترین و باارزش‌ترین رضایت‌هاست.

اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج

صلوات  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *