«چهار ویژگی پیامبر عزیز اسلام در قرآن»

باسمه‌تعالی

«چهار ویژگی پیامبر عزیز اسلام در قرآن»

« لَقَدْ جَاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ عَزِیزٌ عَلَیْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِیصٌ عَلَیْکُمْ بِالْمُؤْمِنِینَ رَئوفٌ رَحِیمٌ»

به‌یقین رسولى از خود شما به سویتان آمد که رنج‌های شما بر او سخت است، و اصرار به هدایت شما دارد، و نسبت به مؤمنان رئوف و مهربان است. (توبه – ۱۲۸)

********

بنا به گفته بعضی از مفسران آیه ذکر شده از آخرین آیاتی است که بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده است. خداوند در این آیه مبارک به چهار ویژگی خاص فرستاده خود اشاره می‌کند.

۱-« لَقَدْ جَاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ »

پیامبر گرامی اسلام (ص) فرشته نیست، مثل شما انسان است، غریزه دارد، از دو بعد مادی و معنوی برخوردار است، اما مانند پاره‌ای از جان شماست (مِنْ أَنْفُسِکُمْ) او همه دردهای شما را می‌داند، از مشکلات شما آگاه است و به دنبال سعادت و خوشبختی شماست.  

۲- « عَزِیزٌ عَلَیْهِ مَا عَنِتُّمْ  »

پیامبر گرامی اسلام (ص) غمخوار شماست، او از ناراحتی شما خشنود نیست و حتی بی‌تفاوت هم نیست، هرگونه زیان و ضرری به شما برسد برای او سخت و ناراحت‌کننده است. او از رنج‌های شما رنج می‌برد و اگر فرمانی به شما می‌دهد که همراه با مشقت و سختی است، همه به‌خاطر بهره‌مند شدن شما از خیر و خوبی‌هاست. او غمخوار شماست و زمانی که شما در غم و غصه قرار می‌گیرید، او نیز در غم و غصه قرار می‌گیرد.

۳- « حَرِیصٌ عَلَیْکُمْ  »

پیامبر گرامی اسلام (ص) نسبت به هدایت شما حرص دارد و به هرگونه خیر و سعادت شما و پیشرفت و ترقی شما و بهروزی و خوشبختی شما عشق می‌ورزد، تا جایی که گاهی خداوند آن حضرت را منع می‌کند و می‌فرماید:

« فَلَعَلَّکَ بَاخِعٌ نَفْسَکَ عَلَى آثَارِهِمْ إِنْ لَمْ یُؤْمِنُوا بِهَذَا الْحَدِیثِ أَسَفًا »

 (ای رسول ما) تو چنان در اندیشه هدایت خلقی که خواهی جان‌عزیزت را از غم اینکه ایمان نمی‌آورند هلاک سازی (کهف/۶)

۴- «  بِالْمُؤْمِنِینَ رَئوفٌ رَحِیمٌ »

پیامبر گرامی اسلام (ص) نسبت به آنانی که از دستورات خداوند رب‌العالمین پیروی می‌کنند لطف و محبت ویژه‌ای دارد و نسبت به همه مؤمنین مهربان است، اگر هر فردی زیر چتر ولایت او برود، به‌یقین تحت رأفت نبوی او قرار می‌گیرد، اما اگر به این ولایت پیامبر مهربانی‌ها پشت کرد و تمرد نمود، آن‌وقت شامل« أَشِدّاءُ عَلَى الکُفّارِ» بر کافران سخت‌گیرند (فتح/۲۹) می‌شوند.

پروردگارا! تو کانون مهر و محبتى، ما را یاری کن تا اندیشه و گفتار و کردارمان مورد تأیید و رضایت تو و پیامبر مهربانت باشد.

***********************************

گردآوریمحمد بارونی

منبع: تفسیر نمونه نوشته آیت‌الله مکارم شیرازی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *