آیات زندگی(۲)- « از گام های شیطان پیروی نکنید. »

باسمه تعالی

آیات زندگی(۲)

« از گام های شیطان پیروی نکنید. »

یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّیطَانِ‏

ای کسانی که ایمان آورده ­اید از گام ­های شیطان پیروی نکنید.


طفل جان از شیر شیطان بازکن

بعد از آنـش با ملک انـباز کن

تا تو تاریک و ملول و تیره ای

دان که با دیو لعین همشیره ­ای


تفسیر

در این آیه خداوند به یکی از راه­ های نفوذ شیطان در انسان اشاره کرده است. به این معنی که نفوذ افکار و اعمال شیطانى گاهی به صورت تدریجى و کم رنگ است و اگر در همان گام­ هاى نخست کنترل نشود، وقتى انسان متوجّه می گردد که کار از کار گذشته است، بنابراین هنگامى که نخستین وسوسه ‏هاى اشاعه­ ی فحشاء یا هرگناه دیگر آشکار می ‏شود، باید همانجا در مقابل آن ایستاد تا آلودگى گسترش پیدا نکند.

 اگر شیطان را به معنى وسیع کلمه، یعنى هر موجود موذى و تبهکار و ویرانگر تفسیر کنیم، گستردگى این هشدار در تمام ابعاد زندگى روشن می ‏شود. هرگز یک انسان پاکدامن و با ایمان را نمی ‏شود یک مرتبه در آغوش فساد پرتاب کرد، بلکه گام به گام این راه را طی می کند.

گام اول معاشرت و دوستى با آلودگان است.

گام دوم شرکت در مجلس آن­ها.

گام سوم فکر گناه.

گام چهارم ارتکاب مصادیق مشکوک و شبهات.

گام پنجم انجام گناهان صغیره.

و بالآخره در گام­هاى بعد گرفتار بدترین کبائر می ‏شود.

درست به کسى‏ می ماند که زمام خویش را بدست جنایتکارى سپرده، که او را گام به گام به سوى پرتگاه می ‏برد، تاسقوط کند و نابود گردد، آرى این است خطوات شیطان.

در ادامه­ ی این آیه آمده است:

 « وَ مَن یَتَّبِع خُطُوَاتِ الشَّیطَانِ فَإِنَّهُ یَأمُرُ بِالفَحشَاءِ وَ المُنکَرِ وَ لَولا فَضلُ اللهِ عَلَیکُم وَ رَحمَتُهُ مَا زَکَى مِنکُم مِن أَحَدٍ أَبَدَاً»

فحشاء به گناهان پنهان اطلاق می­ شود و منکر به گناهان آشکار. در این قسمت خداوند به انسان هشدار می ­دهد که اگر از گام­های شیطان پیروی کنید، قطعاً شیطان شما را ابتدا به سمت پنهانی گناه­ کردن و بعد از آن که قبح گناه شکسته شد و برایتان راحت تر گشت، به سمت آشکارا گناه کردن می­ کشاند و چنانچه رحمت خداوند و لطف او نبود که توطئه­ های شیطان را برایتان خنثی کند و شما را در مسیر درست یاری نماید، هیچ کدام از شما رستگار نمی ­شدید. (تفسیر نمونه، ج۱۱، ص۳۷۰.)


حدیث:

– امام جعفرصادق(ع)فرمودند: اگر شیطان دشمن (قسم‌خورده تو) است، پس این همه غفلت و بی‌خبری، چرا؟! (بحارالانوار، ج ٧٣، ص ١۵٧)

– پیامبرگرامی اسلام (ص)فرموده اند که سه دسته از اغوای شیطان در امانند:

۱-کسانی که همواره مشغول ذکر و به یاد خدا هستند.

۲-کسانی که از ترس خدا گریه می‌کنند.

۳-کسانی که در سحرها (در نماز شب) از گناهان استغفار می‌نمایند. (جامع احادیث‌الشیعه،ج١۴،ص٣٧۵)

داستان:

روزی شیطان، موسی(ع) را ملاقات کرد و به حضرت عرضه داشت: تویی آن انسانی که خداوند مهربان تو را به رسالت برگزیده و
بی­ واسطه با تو سخن می­گوید؟ روی این حساب از آبروی فوق العادّه­ای برخورداری، من یکی از مخلوقات خدایم و گناهی را مرتکب شدم و علاقه دارم از آن گناه به درگاه حضرت حق، توبه کنم! به پیشگاه محبوب عالمیان واسطه شو تا توبه ­ام را بپذیرد.

حضرت موسی(ع) قبول کرد، از خداوند مهربان درخواست کرد: الهی! توبه­ اش را بپذیر.

خطاب رسید یا موسی! خواسته­ ات را قبول کردم، به شیطان امر کن به قبر آدم سجده کند، چرا که توبه از گناه، جبران عمل فوت شده است.

موسی ابلیس را دید و پیشنهاد مقصود خلقت را به او گفت.

ابلیس سخت عصبانی شد و با تکبّر گفت: ای موسی! من به زنده او سجده نکردم، توقّع داری به مرده او سجده کنم!

سپس گفت: ای موسی! به خاطر اینکه به درگاه حق جهت توبه من، شفاعت کردی بر من حق ­دار شدی. به تو بگویم که در سه وقت مواظب ضربه ­ی من باش، که هرکس در این سه موقع، مواظب من باشد از هلاکت مصون می­ماند:

۱-به هنگام خشم و غضب، مواظب فعالیت من باش. زیرا که روحم در قلب تو و چشمم در چشم توست و همانند خون در تمام وجودت می­ چرخم، تا به وسیله تیشه خشم، ریشه­ ات را برکنم.

۲- به وقت قرار گرفتن در میدان جهاد متوجّه باش، چون که در آن وقت من مجاهد فی سبیل الله را به یاد فرزندان و زن و اهلش انداخته، تا جایی که رویش را از جهاد فی سبیل الله برگردانم.

۳- بترس از اینکه با زن نامحرم خلوت کنی، زیرا که من در آنجا واسطه نزدیک کردن هر دو به هم هستم! (خصال، ج ١، ص ۵۵)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *