خداوند چه کسانی را دوست دارد ؟
باسمه تعالی
خداوند چه کسانی را دوست دارد ؟
محمد بارونی
قرآن کتابی است که انسان ها را به پایدارترین شیوه هدایت می کند. ( اسرا-۹ ) لذا کسانی که طالب هدایتند باید به این کتاب آسمانی چنگ بزنند و از سخنان ارزشمند آن بهره ها بردارند. در قرآن کریم می خوانیم که خداوند بعضی از انسان ها را دوست می دارد. در این نوشته کوتاه سعی شده است تا به طور مختصر، انسان هایی که مورد توجه و عنایت آفریدگار هستی می باشند و خدا آنان را دوست دارد معرفی شوند . امید است که مورد توجه قرار گیرد.
۱- محسنین ( بقره ۱۹۵- آل عمران ۱۳۴و ۱۴۸ –مائده ۱۳ و ۹۳ )
نیکوکاران = آنانکه همواره به خوبی ها و نیکی ها می اندیشند و کارهای خود را زیبا انجام می دهند. چون به خداوند متعال حُسن ظن و اعتقاد و اعتماد قلبی دارند، لذا اعمال و عبادات فردی خود را آن طورکه مورد رضای اوست انجام می دهند. در امور اجتماعی و برخورد با دیگران نیز بر اساس عدل و انصاف که مورد خشنودی خداست، دارای رفتارهای زیبا و شایسته می باشند. خدا اینان را به خاطر احسانی که دارند دوست می دارد و مردم نیز به خوبی و نیکی از آنان یاد می کنند .
۲- توابین ( بقره ۲۲۲)
توبه کنندگان = آنانکه به خدا نظر دارند و از مغفرت خدای بزرگ ناامید نمی شوند. بعضی از انسان ها ممکن است به علت غفلت، برخی اوقات دچار لغرش و گناهی گردند، در انجام واجبات کوتاهی کنند، از محرمات آلهی پرهیز نکنند، دچار وسوسه های شیطان و شیطان صفتان شوند و از رحمت خدایی ناامید گردند. اما توبه کنندگان می دانند که درهای رحمت و مغفرت الهی همیشه باز است. اما همیشه هم می کوشند که گناهی مرتکب نشوند و نظر به رحمت بیکران الهی دارند.
۳- متطّهّرین ( بقره ۲۲۲ ) و مطهّرین ( توبه ۱۰۸)
پاکان و پاکیزگان = آنانکه هم ظاهری پاک و پاکیزه دارند و هم دامن خود را به زشتی های و گناه آلوده نمی کنند. مواظب دل و چشم و گوش و … خود هستند. از بیان سخنان زشت و ناپاک، بهتان و تهمت، افترا و دروغ می پرهیزند و خود را به خوبی های ظاهری و باطنی می آرایند و زینت می دهند و اینان هستند که می توانند حقایق و مفاهیم عالی سخنان هستی بخش عالم را درک کنند و در زمره دوستان او در آیند.
4-متقین ( آل عمران ۷۶ –توبه ۶ و ۷ )
پرهیزکاران = آنانکه اسلام را در تمام ابعادش پذیرفته اند و خود نگهدارند، اینان با توسل و تمسک به قرآن و سخنان ائمه معصومین (ع) و عمل به دستورات دینی چنان خود را نیرومند کرده اند که می توانند خود را از پرتگاه های هوس های شیطانی حفظ و نگاهداری کنند. همواره سعی می کنند مواظب نیات، گفتار و رفتار خود می باشند تا مبادا مرتکب خلافی و یا گناهی شوند، چرا که می دانند غفلت از گناهان کوچک سبب عادت به گناهان بزرگ تر می شود. آری تقوا، کلید هر در بسته ای است که مایه دوستی با خدا و سبب آزادی از بردگی و بندگی شیطان می شود.
۵-صابران ( آل عمران ۱۴۶)
استقامت کنندگان = آنانکه که به جای اینکه شکست خود را به دیگران نسبت بدهند، سرچشمه آن را در خودشان جستجو می کنند و به فکر جبران اشتباهات خود هستند. آنان در آزمایش و امتحانات الهی (ترس– گرسنگی– کم شدن مال و فرزند و درآمد) نمرات خوبی کسب می کنند و برای استقرار نظام الهی و ارزش های آن از پای نمی نشینند و خسته نمی شوند. آری دوستان صابر خدا تن به ذلت و بدبختی نمی دهند و تسلیم عوامل شکست نیز نمی شوند، بلکه در برابر مشکلات و حوادث پیش روی پایداری می کنند و استقامت می ورزند.
6-متوکلین ( آل عمران ۱۵۹)
توکل کنندگان = آنانکه در زندگی خصوصی و اجتماعی به خدای قادر توکل می کنند و نتیجه کارشان را به او می سپارند و او را وکیل خود می خوانند و می دانند قدرت خداوند بالاترین قدرت هاست و اعتقاد دارند اگر خدا به حمایت کسی اقدام کند، هیچ قدرتی نمی تواند بر او پیروز شود و غلبه نماید. اینان کسانی هستند که نهایت تلاش و کوشش خود می کنند و اگر نتواستند مشکلات خود را حل کنند و موانع را از سر راه خود بردارند، ترسی به دل راه نمی دهند و با استمداد و اتکا به ذات بی پایان الهی، ایستادگی به خرج می دهند و همواره خود را از لطف و محبت خدایی بی نیاز نمی بینند.
۷-مقسطین ( مائده ۴۲ –حجرات ۹- ممتحنه ۸ )
عدالت پیشگان = آنانکه حق دیگری را به دیگری نمی دهند، بین افراد تبعیضی قائل نمی شوند، در هر پست و مقامی که باشند، عدالت را رعایت می کنند. از هرگونه انحراف، افراط و تفریط، تجاوز از حدود الهی، تجاوز به حقوق دیگران و … بیزارند. آری همانگونه که خداوند دانا نظام هستی را بر محور عدل آفریده است، عدالت پیشگان نیز در تلاشند تا این قانون را در زندگی فردی و اجتماعی ساری و جاری نمایند.
۸- یقاتلون فی سبیله ( صف ۴ )
مجاهدان راه خدا = آنانکه در راه دین حق و در برابر دشمن، یک دل و یک جان و مستحکم و استوار می ایستند و در نبردهای نظامی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و رسیدن به استقرار قانون الهی هیچ شکافی و تفرقه ای و فاصله ای بین آنان بروز نمی کند. چنانچه تصور می کنی که همگی به یک دست واحد و یا مشت عظیم و محکمی تبدیل شده اند که فرق دشمن را در هم می کوبند و متلاشی می کنند. آری مجاهدان راه خدا با مال و جان خود با خدا معامله می کنند لذا خدا آنان را دوست دارد و در آخرت از نعمت فراوان الهی بهره مند می گردند.
گروه هایی که ذکرشدند کسانی هستند که در قرآن با آیه – اِنَّ الله یُحِبُّ …. – معرفی شده اند و افرادی که کارهای نیک انجام می دهند از جمله نمازگزاران، روزه داران، امانت داران، بانیان خیر و خوبی، تسلیم شدگان امر خدا و پیامبر(ص)، راستگویان، درستکاران و … همه جزو دوستان خوب خدا هستند که در گروه های فوق جای می گیرند.
و چقدر نیکو و زیباست که ما هم در این مسیرهای درست گام برداریم و با توسل و تمسک به قرآن و پیامبر (ص) و پیروی از ولایت، از خدا بخواهیم که ما را از دوستان خودش قرار دهد که رضایت و خرسندی او برتر و والاتر از بهشت برین است.وَ رضوانٌ مِنَ الله اَکبَر. (توبه- ۷۲ )
التماس دعا