اوقات فراغت خود را چگونه سپری کنیم؟
باسمه تعالی
اوقات فراغت خود را چگونه سپری کنیم؟
دانش آموزان عزیز، خدا قوت. چند روزی است که از کار و تلاش درس و مدرسه فارغ شده اید و در حال گذراندن ایام تعطیلات تابستانی هستید. ایام ارزشمندی که اگر از آن به خوبی استفاده نکنید، بعدها پشیمان می شوید. پس شایسته است تا از این فرصت که همزمان با ایام نوجوانی و جوانی است و از سرمایه های خدادادی به حساب می آید، بیشترین و بهترین استفاده را ببرید.
همه می دانیم که از مهمترین سرمایه هایی که خدای متعال به ما آدمیان عطا فرموده « سرمایه عمر» است. اگر انسان از این فرصت به خوبی استفاده کند، می تواند به هدف آفرینش، که همانا رسیدن به فلاح و رستگاری است دست یابد.
با توجه به این که اوقات فراغت قسمتی ازعمر با ارزش انسان است و این اوقات زود گذرند و به آسانی به دست نمی آیند و از دست دادن آن موجب ناراحتی و پشیمانی می شود، پس شایسته است که بهترین استفاده شود.
بنا به گفته صاحبان اندیشه، استفاده درست از اوقات فراغت سبب « تامین بهداشت روانی» می شود. چرا که پرداختن به اموری که بر اساس میل و رغبت صورت می گیرد، نوعی رضایت خاطر را به دنبال دارد که در پرتو آن نگرانی ها و اضطراب ها از بین می روند و فرد به آرامش خیال دست می یابد.
اوقات فراغت مناسب ترین فرصتی است که فرد از طریق مطالعه، تحقیق و پژوهش، شرکت در جلسات آموزشی، علمی، دینی، اخلاقی، هنری و … به «توسعه مهارت های شناختی» می پردازد.
اوقات فراغت زمان مناسبی است تا فرد ازطریق فعالیت های ورزشی و «پرورش جسم» ، بدنش را سالم نگه دارد تا مهمان خوبی برای روح و روان باشد. چرا که ورزش ضمن آن که نوعی بازی وعملی نشاط انگیز است می تواند برای مدتی فرد را از نگرانی ها و دلشوره ها دور کند.
اوقات فراغت زمان خوبی است که فرد به دور از قالب های تکراری، آزادانه و با رضایت خاطراندیشه کند و به «تفکرخلاق» که خمیرمایه اختراعات بشری است، بپردازد.
اوقات فراغت از آن جهت که سبب تامین بهداشت روان، توسعه مهارت های شناختی، پرورش جسم و ظهور استعدادها و خلاقیت هاست می تواند در «رشد و تعالی شخصیت فرد» و «رشد و تعالی فرهنگی جامعه» موثر واقع شود.
بر اساس دستور قرآن در سوره انشراح مومن باید پس از فارغ شدن از کار روزانه، به کاردیگری بپردازد،هرگز بیکار نماند، تلاش و کوشش را کنار نگذارد و پایان کار مهمی را، کار دیگری قرار بدهد و در تمام این حالات به خدای یکتا تکیه کند و به سوی او توجه نماید.
در روایات بسیاری نیز ایمه معصومین(ع) در این خصوص مطالب بسیار ارزشمندی بیان کرده اند، حضرت علی (ع) در این باره می فرمایند: اگر فرصتی برایتان پیش آمد، به سرعت از آن بهره بگیرید،چرا که از دست دادن فرصت ها، اندوه و پشیمانی در پی خواهد داشت. فرصت های پیش آمده را صید کنید، که اگر از دست بروند دیگر به آن ها دست نمی یابید. بدانید که فرصت ها چون ابر در حال گذرند و …
لذا برای بهره گیری از این فرصت های طلایی پیشنهادهای زیر تقدیم می شود:
۱-انس بیشتر با قرآن کریم و تفکر و تدبر در سخنان خداوند مهربان.
۲-فراگیری مسایل اعتقادی از جمله خدا شناسی، معاد شناسی، آشنایی با گفتار و رفتار پیامبر اعظم (ص) و امامان بزرگوار و همچنین وظیفه امروز نسل منتظر.
۳-آشنایی با احکام اسلامی در زمینه های مورد نیاز مانند نماز، روزه ، امر به معروف و نهی از منکر و …
۴-مطالعه زندگی بزرگان و شخصیت های دینی، علمی، ادبی، فرهنگی و …
۵- شرکت در فعالیت های گروهی با توجه به علاقه و استعداد.
۶- مطالعه برخی از کتاب های درسی سال قبل برای عمق بخشیدن به یادگیری های قبلی .
۷- ارتباط با کانون های فرهنگی و تربیتی و شرکت در برخی از فعالیت ها.
۸- ارتباط با مسجد محل و شرکت در برنامه های فرهنگی، ورزشی و اردویی پایگاه های بسیج.
۹- استفاده مناسب و مفید از برنامه های صدا و سیما.
۱۰- بازدید از اماکن مذهبی و تاریخی .
۱۱- مطالعه مجلات و روز نامه های خبری و علمی .
۱۲- پرهیز از سرگرم شدن با تلفن همراه، اینترنت، بازی های رایانه ای و جستجوهای بی هدف در فضاهای مجازی و اجتماعی.
امید است با برنامه ریزی و استفاده از فرصت پیش رو،تعطیلات را به خوبی بگذرانید و از آن لذت ببرید . ان شا الله